Over het algemeen wordt spouwmuurisolatie die wordt ingespoten of ingeblazen, dus bij een intacte spouwmuur, niet zelf gedaan. Er kunnen teveel fouten optreden waardoor een slechte isolatie ontstaat met ook negatieve gevolgen voor uw binnenmuur. Gezien de snelle terugverdientijd van 4 jaar van spouwmuurisolatie, is het risico op fouten tegen de terugverdientijd gewoon te hoog. De enige besparing die u maakt als u het zelf aanbrengt is een besparing op het arbeidsloon, dat maximaal 1 dag is. Het isolatiemateriaal koopt u zelf en het gereedschap om het aan te brengen moet u huren. Daarnaast is er geen enkele vorm van garantie waar u aanspraak op kunt maken bij het niet goed aanbrengen en dus niet goed isoleren van uw woning. U kunt wel zelf uw spouwmuurisolatie plaatsen als de buitenmuur nog aangebracht moet worden. Dit heet gevelisolatie.

Gevelisolatie

Gevelisolatie brengt u aan als u nog een buitenmuur moet aanbrengen. Eerst bepaalt u het materiaal dat het beste geschikt is voor uw woning, daarna brengt u het materiaal aan wat u vervolgens afwerkt met pleister of metselwerk. Let er goed op dat alle gaten en kieren opgevuld worden en dat u de isolatie naadloos aanbrengt, waarbij u deze laat overlopen op de isolatie van het aangrenzende vlak zoals uw dak. Vergeet daarbij niet de ventilatieroosters aan te brengen om vocht dat ontstaat aan de binnenkant van het huis een goede uitweg naar buiten te bieden.

Materiaalkeuze

De keuze van uw materiaal hangt af van bijvoorbeeld de behoefte aan tevens een geluiddempende isolator en de damp-openheid van het materiaal. Doordat uw gevel in principe nog helemaal open ligt, kunt u ook kiezen voor een natuurlijk materiaal zoals schapenwol. Dit is de beste warmte isolator en vochtreguleerder. Natuurlijke materialen zijn wel duurder dan de geijkte materialen.