Hebben de muren van jouw gevel een spouw, dan kun je dit door een isolatiebedrijf laten uitvoeren. Uiteraard is het mogelijk zelf je spouwmuren te isoleren. Ben je dit van plan, houd dan de volgende aandachtspunten goed in de gaten.

  • Een spouwinspectie: voordat je gaat beginnen is het verstandig een spouwinspectie uit te laten voeren. Je spouw wordt dan van binnen bekeken met apparatuur om te zien of deze geschikt is voor isolatie. Als er puin, afval of vocht- en koudebruggen worden aangetroffen moeten deze eerst worden verwijderd. Ook moeten spouwankers worden beschermd. Doe je dit niet, dan kun je grote problemen krijgen na de isolatiewerkzaamheden zoals vocht in de muren, schimmel en een sterk verminderde isolatiewaarde.
  • Voorbereidend werk: controleer of de dakrand en goot schoon zijn en niet lekken. Als je een kruipruimte hebt die via de spouw wordt geventileerd, regel dan een andere manier om deze van frisse lucht te voorzien.
  • De machines: spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door met speciale machines het isolatiemateriaal onder hoge druk naar binnen te spuiten. Deze machine heeft de gemiddelde klusser niet in huis en kun je ook niet in een bouwmarkt kopen. De huur van zo’n machine ligt rond de €100 per dag. Het is ook belangrijk dat je zeker weet dat de machine het isolatiemateriaal van jouw keuze kan inblazen.
  • Veiligheid: er is een kans dat het materiaal dat je inspuit schadelijk is voor je gezondheid. Je dient er dus goede zorg voor te dragen dat je jezelf hiertegen beschermd. Het kan zijn dat er vezels vrijkomen, dat er giftige dampen ontstaan of dat er lijmstoffen ontsnappen. Zorg dus voor een beschermend pak en besteed extra aandacht aan je luchtwegen, je huid en je ogen.
  • De regels: en als laatste is het natuurlijk van belang dat je weet wat je doet. Wees voorbereid, denk goed na over het isolatiemateriaal dat je kiest, weet hoe ver je dit je spouw in moet spuiten, hoe ver de gaten van elkaar verwijderd moeten zijn en hoe je het beste resultaat bereikt.

Zelf doen of uitbesteden?

Naar aanleiding van bovenstaande aandachtspunten kun je bepalen of je dit zelf wilt doen of dat je de werkzaamheden liever door de professionals laat uitvoeren. Je bespaart een flink bedrag, alhoewel dit dus geen 60% zal zijn. Je kunt de materialen namelijk niet voor dezelfde lage prijs inkopen als de isolatiebedrijven, je moet de machine huren en eventueel ander gereedschap aanschaffen en je moet een veiligheidspak kopen of huren. Daarnaast zal de klus voor jou veel langer in beslag nemen en zal je geen garantie krijgen over het afgeleverde werk. Het isoleren van je spouw is dus zelf te doen, maar om bovenstaande redenen en aandachtspunten is dit iets dat veel mensen besluiten uit te besteden.

De hoogte van de aanbetalingen

Omdat er weinig voorbereidend werk hoeft worden gedaan en omdat je geen op maat gemaakte producten bestelt, is het voor isolatiebedrijven niet nodig om van jou een grote aanbetaling te vragen. Besluit jij de overeenkomst af te breken, dan heeft het bedrijf weinig verloren behalve een klant. Daarom is een aanbetaling van tussen de 5% en 25% normaal. Het kan ook zijn dat het isolatiebedrijf je een minimumbedrag geeft en dat je zelf bepaalt hoeveel je vooruit wilt betalen. Soms kan het fijn zijn om de financiën wat meer te spreiden. Wordt er een hogere aanbetaling gevraagd, dan is het tijd om achterdochtig te worden.

Een te hoge aanbetaling

Ten eerste betaal je een groot bedrag zonder dat je er nog iets voor hebt teruggezien. Mocht er iets gebeuren waardoor de werkzaamheden niet kunnen worden uitgevoerd dan is er een grote kans dat je je geld kwijt bent. Vraagt een bedrijf om een grote aanbetaling, dan kan dit duiden op een dreigend faillissement. Ze kunnen dan jouw klus niet voltooien zonder daar alvast een flink voorschot op ontvangen te hebben. Tenzij jij er volledig zeker van bent dat je het isolatiebedrijf kunt vertrouwen, is het beter om de samenwerking te onderbreken als het voorschot naar jouw mening buiten proporties is.