Er zijn omstandigheden waarbij het niet isoleren van je woning een betere keuze is. Dit omdat de gevolgen van isoleren meer problemen kan opleveren. Deze gevolgen kunnen zijn:

  1. Regendoorslag

    Het doel van een spouw was het niet doorlaten van regenvocht naar de binnenmuur, doordat de spouw een lege ruimte was waar het water niet doorgevoerd werd naar de volgende muur. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal is er weer direct contact tussen de beide muren, wat in sommige gevallen regendoorslag kan veroorzaken. Alleen het juiste isolatiemateriaal kan regendoorslag tegengaan, mits de binnenmuren geen bouwvuil of cementhaarden hebben.

  2. Vorstschade

    Als het steensoort of geverfde muur geen water doorlaten, kan opgebouwd vocht in de spouw niet naar buiten en gaat het ophopen achter de stenen. Bij vorst zullen de stenen barsten of springen.

  3. Corrosie van spouwankers

    Voor het na-isoleren van de spouw moet worden gekeken of de spouwankers in goede conditie zijn. Als ze zijn verroest zal door de isolatie het verroestingsproces versneld worden omdat het vocht nergens heen kan. Bij een goede conditie van spouwankers is na-isoleren geen probleem.

  4. Koudebruggen

    Door het niet goed inbrengen van het isolatiemateriaal of het niet goed schoon zijn van de spouw en de binnenmuren, kunnen koudebruggen ontstaan. Koudebruggen veroorzaken vochtproblemen aan de binnenmuur.

  5. Ventilatieproblemen

    Een isolator isoleert, dat betekent dat ook vocht niet naar buiten kan en zich ophoopt in de woning. Er dienen ventilatieroosters te worden geplaatst of dilataties toegepast te worden. Dilataties zijn bewust aangebrachte openingen in de gevel.

  6. Scheurvorming

    Scheurvorming vindt plaats door uitzetting als muren geen dilataties hebben. De buitenmuur heeft meer last van temperatuurwisseling en dus werking van de stenen als de spouw geïsoleerd is. Deze uitzettingen kunnen scheuren veroorzaken.