De voordelen van spouwmuurisolatie zijn een hoop, namelijk:

  • een forse verlaging van je energierekening
  • het is goed voor het milieu
  • je CV-ketel zal langer meegaan
  • er vindt minder milieubelasting plaats doordat je minder stookt
  • er zal minder vocht in je woning zijn

Minder vocht in huis is toch eigenlijk wel het belangrijkste voordeel, want vocht zorgt voor veel gezondheidsklachten zoals luchtwegaandoeningen door de ophoping van schimmel in je woning.

Wat doet spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat het vocht en kou van buiten niet door de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur, de spouw, in je woning worden gebracht. Ook zorgt het ervoor dat de warmte uit je woning niet naar buiten wordt weggesluisd. Dit gebeurt door de ruimte tussen de muren op te vullen met isolatiemateriaal. Het houdt dus de warmte binnen en vocht en kou buiten.

Installeren

Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat het aanbrengen in een dag gebeurd is. Daarnaast vindt het aanbrengen buiten plaats, je hebt er geen last van. Het is één van de (relatief) goedkoopste manieren die je in een korte periode van 4 jaar terugverdient. Gemiddeld kom je per m2 uit op €16 euro. Natuurlijke isolatoren zijn wel duurder en lastiger aan te brengen, maar hebben het grote voordeel dat ze damp doorlatend zijn, of te wel ze zijn damp-open. Je hoeft dan minder actief te luchten en gaat er dus minder warmte verloren.

Vervangen

Het meeste isolatiemateriaal is niet onderhoudsgevoelig en hoeven niet vervangen te worden. Alleen materialen van vroeger die nu vergaan zijn, moeten worden vernieuwd. Hiervoor zuigt de specialist eerst de muur leeg. De lege spouw (zonder bouwafval etc.) wordt dan met een nieuwe generatie spouwmuurisolatie gevuld.