Vochtproblemen in huis zijn slecht voor de gezondheid. Met name de manifestatie van het vocht door schimmel en bacteriën zorgen voor luchtwegproblemen en allergieën. Maar ook optrekkend vocht vanuit de grond kan schadelijk zijn. In grondwater zit het gas radon dat door verdamping vrijkomt. Het is een gas dat je niet hoort in te ademen. Grondvocht en regenvocht kunnen je huis binnenkomen via de muren. Ook vocht dat in huis zelf wordt geproduceerd is slecht. Er moet dan ook altijd goed geventileerd worden om vocht uit je woning te laten verdwijnen.

Vochtproblemen na spouwmuurisolatie

Het kan gebeuren dat je, voordat je de muur liet isoleren, geen last had van vocht en nu ineens wel. Dit hoeft niet altijd de schuld te zijn van het verkeerd isoleren van de spouwmuur. De muur is juist zo goed geïsoleerd dat het vocht dat je binnenshuis produceert niet meer via de muren je huis verlaat. Dit zorgt voor vochtophoping. Het is goed de spouwmuur te isoleren, maar let daarbij altijd op bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatieroosters om binnenshuis vocht uit de woning te krijgen.

Materiaal spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan problemen geven aan de buitenste muur van je woning. Stenen nemen vocht op door regen en wordt door luchtcirculatie weer vrijgegeven aan de buitenlucht. Door het vullen van de spouw, dus het weghalen van lucht binnenin de spouw, verdwijnt de luchtcirculatie en houden de stenen het vocht langer vast. De stenen worden hierdoor poreuzer en kunnen bij vorst barsten. Het is daarom belangrijk dat je voor een vochtregulerend isolatiemateriaal kiest. Je kunt ook de muren die de meeste regen opvangen impregneren om het vasthouden van vocht te voorkomen. Het soort impregneermiddel hangt af van de staat van de stenen.