In de beginfase van het isoleren van een spouwmuur, werd het materiaal UF-schuim gebruikt (Ureum Formaldehyde). UF-schuim is in de loop der jaren flink verbeterd, maar dat was bij de eerste toepassingen anders. Door de oude kwaliteit en het verkeerd toepassen is veel isolatie dat uit UF-schuim bestaat inmiddels verpoederd, gescheurd of uitgezakt. Met andere woorden, het isoleert niet meer en moet eigenlijk worden vervangen. Hiervoor moeten eerst de oude resten verwijderd worden. Het niet meer goed werken van uw spouwisolatie merkt u aan vochtplekken binnenshuis.

Alternatief

Behalve de optie om het oude schuim te verwijderen, bestaat nog de optie om de spouw opnieuw te vullen terwijl het oude schuim er nog zit. Als hervuller wordt vaak aminotherm gebruikt, een schuim dat op UF-schuim lijkt. De meningen hierover zijn verdeeld en de keus is dan ook persoonlijk. Als u kiest om het UF-schuim eerst te verwijderen moet u rekenen op een extra werkdag. Het verwijderen is kostbaar, u betaalt gemiddeld €22 euro tot €30 euro per m2, maar uw weet dan wel dat uw spouw schoon is en daarna goed geïsoleerd.

Verwijdering

UF-schuim wordt verwijderd door de spouw uit te zuigen. Onderaan de muur maakt men gaten waar een zuigmond in komt. De kracht van de zuiger is groot waardoor bijna een 100% schone spouw kan worden gegarandeerd. Het verwijderen geeft veel lawaai en troep en duurt veelal 1 dag.

Her-isoleren

Voor de hervulling hoeft u niet perse voor een schuim te kiezen. De ontwikkeling in het isoleren van woningen en dus ook spouwmuren heeft zo veel andere materialen opgeleverd, dat u kunt kiezen uit verschillende isolatoren. Samen met uw uitvoerder kiest u wat het beste bij uw woning past. De breedte van de spouw, de dikte van de voegen en de ligging van de muren zullen hierbij leidend zijn.