Vroeger, zo een 45 jaar geleden, werd het materiaal UF-schuim gebruikt (Ureum Formaldehyde). UF-schuim is in de loop der jaren flink verbeterd, maar dat was bij de eerste toepassingen anders. Door de oude kwaliteit en het verkeerd toepassen is veel isolatie dat uit UF-schuim bestaat inmiddels verpoederd, gescheurd of uitgezakt. Met andere woorden, het isoleert niet meer en moet eigenlijk worden vervangen. Hiervoor moeten eerst de oude resten verwijderd worden.

Alternatief

Naast de optie om het oude schuim te verwijderen, bestaat nog de optie om de spouw opnieuw te vullen terwijl het oude schuim er nog zit. Als hervuller wordt vaak aminotherm gebruikt, een schuim dat op UF-schuim lijkt. De meningen hierover zijn verdeeld en de keus is dan ook persoonlijk. Als je kiest om het UF-schuim eerst te verwijderen moet je rekenen op een extra werkdag. Het verwijderen is kostbaar, je betaalt gemiddeld €22 euro tot €30 euro per m2, maar je weet dan wel dat de spouw schoon is en daarna goed geïsoleerd kan worden.

Verwijdering

UF-schuim wordt verwijderd door de spouw uit te zuigen. Onderaan de muur maakt men gaten waar een zuigmond in komt. De kracht van de zuiger is groot waardoor bijna een 100% schone spouw kan worden gegarandeerd. Het verwijderen geeft veel lawaai en troep en duurt veelal 1 dag.

Her-isoleren

Voor de hervulling hoef je niet perse voor een schuim te kiezen. De ontwikkeling heeft zo veel andere materialen opgeleverd, dat je kunt kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Samen met het isolatiebedrijf kies je wat het beste bij je woning past. De breedte van de spouw, de dikte van de voegen en de ligging van de muren zullen hierbij leidend zijn.