Steenwol is net als glaswol een minerale isolator, dus gemaakt van een mineraal. Steenwol wordt gemaakt van stenen, meestal basalt en diabaas. Van de stenen worden vezels gemaakt door de stenen eerst te smelten bij 1400 graden Celsius en daarna te slingeren. Door het slingeren wordt de vloeibare steen omgezet in draden, deze draden (vezels) worden verwerkt tot matten of vlokken. De vlokken worden gebruikt als isolatie voor een spouwmuur. Steenwol is brandveilig en bevat geen giftige stoffen en is bovendien geluiddempend en vochtwerend. Wel kunnen de vezels bij verwerking vrijkomen, dit zijn hele kleine stukjes die ingeademd kunnen worden en op de huid en in ogen irritatie veroorzaken. Er moet dan ook altijd beschermende kleding worden gedragen.

Steenwol aanbrengen

Steenwol wordt in uw spouw geblazen. Hiervoor zijn gaatjes in uw voegwerk nodig van 16 mm of 23 mm. Na het inblazen van de steenwol worden de gaatjes weer gedicht en is uw spouw geïsoleerd.

Steenwol of glaswol

Steenwol en glaswol zijn beiden minerale isolatoren die in vlokvorm in uw spouw worden geblazen. Ze hebben bijna dezelfde eigenschappen, het verschil zit ‘m in de isolatievorm. Glaswol isoleert warmte beter en steenwol, of rotswol, isoleert geluid beter. Dit kan enorm belangrijk zijn als u aan een drukke straat woont of langs het spoor. Als u geen last heeft van lawaai dat van buiten komt, heeft glaswol de voorkeur omdat het iets beter de warmte isoleert en de kou buiten laat.

Kenmerken steenwol isolatie

Steenwol is waterafstotend, wat zorgt voor een goed evenwicht tussen warmte en vocht in uw woning en het is ongevoelig voor veroudering, de isolatiewaarde blijft daardoor constant. Het is een organisch, maar biedt toch geen kans aan schimmels of bacteri├źn. Doordat steenwol een hogere dichtheid heeft dan glaswol wordt de hogere geluidsisolatie waarde behaald die soms voorkeur heeft.