Steenwol is net als glaswol een mineraal isolatiemateriaal. Steenwol wordt gemaakt van stenen, meestal basalt en diabaas. Van de stenen worden vezels gemaakt door de stenen eerst te smelten bij 1400 graden Celsius en daarna te slingeren. Door het slingeren wordt de vloeibare steen omgezet in draden, deze draden (vezels) worden verwerkt tot matten of vlokken. De vlokken worden gebruikt als isolatie voor een spouwmuur. Steenwol is brandveilig en bevat geen giftige stoffen en is bovendien geluiddempend en vochtwerend. Wel kunnen de vezels vrijkomen, dit zijn hele kleine stukjes die ingeademd kunnen worden en op de huid en in de ogen irritatie kunnen veroorzaken. Er moet dan ook altijd beschermende kleding worden gedragen bij de plaatsing van dit isolatiemateriaal.
Steenwol aanbrengen
Om steenwolvezels in de spouw te blazen worden gaatjes in het voegwerk gemaakt van 16 mm of 23 mm. Na het inblazen worden de gaatjes weer gedicht en is je spouw geïsoleerd.
Steenwol of glaswol
Steenwol en glaswol zijn beiden minerale isolatoren die in de spouw worden geblazen. Ze hebben bijna dezelfde eigenschappen, het verschil zit ‘m in de isolatievorm. Glaswol isoleert warmte beter en steenwol isoleert geluid beter. Dit kan enorm belangrijk zijn als je aan een drukke straat woont of langs het spoor. Als je geen last hebt van lawaai dat van buiten komt, heeft glaswol de voorkeur omdat het iets beter de warmte isoleert en de kou buiten laat.
Kenmerken steenwol isolatie
Steenwol is waterafstotend, wat zorgt voor een goed evenwicht tussen warmte en vocht in je woning en het is ongevoelig voor veroudering, de isolatiewaarde blijft daardoor constant. Het is een organisch materiaal, maar biedt schimmels of bacteriën geen kans. Doordat steenwol een hogere dichtheid heeft dan glaswol wordt de hogere geluidsisolatie waarde behaald die soms voorkeur heeft.