Spouwankers verbinden de buitenmuur en de binnenmuur met elkaar (het buiten- en binnenblad). De muren staan zo stabiel. Ze worden gemaakt van roestvrij staal of verzinkt staaldraad. In de nieuwbouw wordt het isolatiemateriaal eraan bevestigd en daarna wordt de buitenmuur aangebouwd. In oude woningen zit geen isolatiemateriaal tussen de spouw, maar alleen lucht. Door deze lucht en het vocht, kan er roest (corrosie) ontstaan op de spouwankers. De ankers blijven in de muur op z’n plaats doordat het uiteinde van een anker een schroefdraad heeft of een haak.

Aantal

De breedte van de spouw geven aan hoeveel spouwankers er zijn en hoe dik ze zijn per vierkante meter. Hoe breder de spouw, des te dikker de ankers en des te groter de hoeveelheid ankers. Gemiddeld zijn er 4 spouwankers per m2.

Spouwanker schade

Doordat de muren die verbonden zijn door spouwankers geen beweging kunnen hebben, ontstaat schade als de spouwankers niet meer goed vastzitten of van slechte kwaliteit zijn of als er te weinig van zijn geplaatst. Als er beweging in de spouwmuren komt, is de belasting niet gewaarborgd. Hierdoor ontstaan scheuren in de muren of de muur kan uitbuigen door een constante kracht van bijvoorbeeld wind of verticale belasting (dak en verdiepingen). Ook kan er door vocht in de spouw roest optreden, waardoor de spouwanker zijn kracht verliest.

Hoekplaatsing

Soms wordt een spouwanker te dicht op een hoek geplaatst. Hierdoor ontstaan verticale scheuren in de muur. Deze scheuren gaan werken en worden groter en breder, maar vormen ook een enorme koudebrug aan de binnenzijde van de woning. Ook kan je gevel hierdoor afbrokkelen. Doordat er meer speling (werking) in de muren zit, worden de stenen blootgesteld aan meer trekkracht door de anker met gevelafbrokkeling tot gevolg.