Er is maar een soort spouwmuurisolatie, namelijk het vullen van de spouw (ruimte) tussen de buitenmuur en binnenmuur. Er zijn echter wel verschillende soorten materialen waaruit je kunt kiezen en zijn gemaakt van natuurlijke of chemische materialen. De chemische materialen hebben bijna allemaal aardolie als basis, de natuurlijke materialen zijn dierlijk of plantaardig.

Werking chemische isolatie

Chemische spouwisolatie heeft als werking het buiten houden van vocht en kou en het binnenhouden van warmte. Het nadeel van chemische isolatie is dat het geen damp reguleert naar buiten. Binnen ontstaat damp door de bewoners en huisdieren, het gebruik van warm water apparaten die condens produceren en het gebruik van warm water in de badkamer en keuken (douchen en afwassen). Doordat chemische isolatie niet damp doorlatend is, moet er actief worden gelucht/geventileerd.

Werking natuurlijke isolatie

Natuurlijke isolatiematerialen zijn duurder, maar hebben als voordeel dat ze behalve isolerend, ook damp doorlatend zijn naar buiten. Al het vocht dat in een huis geproduceerd wordt, wordt via het materiaal aan de buitenkant van het huis vrijgegeven. Goed geïsoleerde huizen in de nieuwbouw geven bij bewoners die niet goed ventileren klachten die men voorkomt met natuurlijke isolatoren.

Methode

Spouwmuurisolatie wordt aangebracht door in de buitenmuur gaatjes op de voegkruising van de stenen te boren. Het aantal gaatjes en het patroon is afhankelijk van het gebruikte materiaal. In de gaatjes wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Hierna worden de gaatjes weer gedicht. Op deze manier kunnen alle chemische isolatiematerialen worden aangebracht.

Materiaal soorten

De ingespoten of ingeblazen chemische materialen zijn: glaswolvlokken, EPS of XPS parels, PUR en aminotherm, waarvan XPS parels de beste zijn. Natuurlijke materialen zijn: vlas, katoen, papier, hennep, houtvezel, schapenwol, kurk en leem/stro, waarvan schapenwol de beste is.