Het rendement van het isoleren van de spouwmuur kun je berekenen door de daling van je energierekening of de terugverdientijd van je investering. Dit hangt weer af van het rendement van het isolatiemateriaal. Het rendement van het materiaal wordt aangegeven met HR+ of HR++. Alle materialen hebben een HR+ rendement. De materialen met HR++ zijn PUR en EPS of XPS parels.

Rendement in geld

Je investering in spouwmuurisolatie heb je er vaak na 4 jaar weer uit. Dit is wel afhankelijk van de breedte van de spouw en het gekozen materiaal. We gaan bij deze berekening uit van gemiddelde maten en materiaal prijzen. De verlaging van je energierekening begint natuurlijk direct. Deze hangt samen met het gasverbruik per jaar. In de zomermaanden zul je dus niet meteen resultaat zien. Na je jaarafrekening zal het maandbedrag dat je moet betalen naar beneden worden bijgesteld.

Gasverbruik

Je gasverbruik zal jaarlijks met 9 tot 11 m3 afnemen per geïsoleerde m2. Omgerekend naar 65 m2 kom je gemiddeld uit op 900 m3 gas besparing per jaar. Met de huidige energieprijs levert dit je €500 euro per jaar aan besparing op. Dit bedrag kun je aanpassen naar jouw situatie. Zo bespaar je in een woning van 95 m2 jaarlijks in je gasverbruik 900 m3. Omgezet naar euro’s is dit €600 euro per jaar. Deze prijzen zijn gebaseerd op de huidige gasprijzen, welke wel aan schommelingen onderhevig zijn.

Rendement in gezondheid

Het leven in een omgeving zonder vochtproblemen is een goede investering in je gezondheid. Om vochtophoping te voorkomen laat je bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren. Dit betekent dat je je woning meer zult moeten ventileren. Het vocht dat in de woning ontstaat, zal namelijk niet meer op een natuurlijke manier (via de muren) de woning kunnen verlaten en hoopt zich alsnog op. Dit veroorzaakt luchtweg aandoeningen en allergieën. Houd hier dus wel rekening mee.