Een van de materialen waarmee je je spouwmuur kunt isoleren is PUR schuim (polyurethaanschuim). Het is een schuim dat vloeibaar wordt ingespoten en uithardt in de vorm van datgene waar het in zit. Dit heeft als voordeel dat kieren en gaatjes goed opgevuld worden. PUR bestaat ook in de vorm van platen, deze worden echter niet in de spouw toegepast.

Eigenschappen

Pur bestaat uit 2 componenten die zorgen voor een goede werking. De componenten zijn op zichzelf staand niet geschikt. Doordat de componenten tegelijkertijd onder hoge druk in de muur worden gespoten ontstaat een chemische reactie. Die reactie zorgt ervoor dat er gasbellen ontstaan welke blijven tijdens het uitharden. Er ontstaat daardoor een compacte massa gevuld met gasbelletjes die isolerend werkt en zorgt voor het ademen van de muur. Doordat PUR kan worden aangebracht met een kleine spuitmond, zijn er maar minimale gaatjes in het voegwerk nodig, die nagenoeg onzichtbaar weggewerkt kunnen worden.

Voor- en nadelen

PUR heeft een isolerende werking van HR++ en is goed bestand tegen vocht. PUR heeft een ademende werking en is behoorlijk duurzaam, maar is niet het duurzaamste isolatiemateriaal. Het hecht zich uitstekend aan poreus materiaal maar niet aan glad materiaal, waardoor leidingen, kabels en pvc buizen geen hinder van PUR ondervinden. Het enige nadeel van PUR, als het geschikt is voor je woning, is de geur. Er moet voldoende geventileerd worden, minimaal 2 uur voluit na inbreng.

De prijs van PUR isolatie

De breedte van de spouw moet voor PUR isolatie minimaal 5 cm zijn en vrij van afval zoals brokken steen en cement. Als dat het geval is, kun je rekenen op een gemiddelde prijs van €25 euro per m2, afhankelijk van de dikte van de spouw. Deze prijs geldt inclusief arbeidsloon, maar exclusief eventueel extra materiaal zoals het aanbrengen van een steiger.