Muurisolatie (gevelisolatie) kan plaatsvinden aan de binnenkant van uw muur, aan de buitenkant van uw muur en tussen uw binnen- en buitenmuur in, de spouw. Spouwisolatie heeft het hoogste effect, maar kan niet altijd plaatsvinden. Soms is isolatie in de spouw niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat deze te smal is of omdat er teveel cement uit de voegen komt dat niet weggehaald kan worden (cementbaard). In dat geval kiest u voor een alternatief.

Buitenmuur vochtafstotend maken

U kunt uw buitenmuur als alternatief voor spouwisolatie vochtafstotend maken. Dit isoleert minimaal de warmte, maar zorgt er goed voor dat uw buitenmuur geen vocht opneemt en dus ook niet doorvoert naar de binnenkant van uw huis. Het vochtafstotend maken heet impregneren. Impregneermiddel zorgt behalve voor vochtafstoting ook voor brandvertraging en anti-schimmelwering.

Het plaatsen van platen binnenmuur

U kunt isoleren vanuit de binnenkant van uw huis, door het plaatsen van isolerende platen, dit zijn voorzetwanden. De voorzetwanden moeten altijd een dampwerende laag hebben die naar de binnenkant van uw woning wordt gericht. De voorzetwanden zijn niet opzichzelfstaand en werken pas echt goed als uw vloer en uw plafond ook geïsoleerd zijn. Als dit niet zo is, ontstaat er een lange geïsoleerde wand die ineens ophoudt aan de boven- of onderkant. Hierdoor ontstaan koudebruggen. Het is ook belangrijk dat de voorzetwanden goed afgedicht worden bij overgangen. In ieder huis wordt vocht geproduceerd, dit vocht wil ergens heen. Als de voorzetwanden niet goed afgedicht zijn, hoopt het vocht zich op achter de wanden of in de spouw. Opgehoopt vocht zorgt voor schimmelplekken en rot aan het materiaal.

Spouwisolatie

Spouwisolatie heeft het beste warmte isolerende effect en het beste vochtwerende effect. Het is in 1 dag aan te brengen en u heeft het bedrag in 4 jaar terugverdiend. Het beste materiaal voor uw woning bepaalt uw uitvoerder.