De kosten van spouwmuurisolatie zijn niet eenduidig te geven. Gemiddeld kost het €16 euro per m2 en ligt het dus aan de grootte van uw muuroppervlak maar ook de bereikbaarheid van uw muur en het soort steen van uw muur, inclusief de conditie daarvan en de dikte van uw spouw. Sommige materialen zijn natuurlijk duurder dan anderen, XPS is de duurste, glasvlokken de goedkoopste.

Kosten per isolatiemateriaal chemisch

 • Glaswolvlokken (gerecycled glas) kost tussen de €12 euro en €18 euro per m2.
 • Pur isolatie (als enige mogelijk bij een hoogte boven de 12,5 meter) kost €25 euro per m2.
 • Aminotherm (vaak gebruikt als vervanger van UF) kost ongeveer €20 euro per m2.
 • EPS parels (zeer vochtbestendig) kosten ongeveer €14 euro per m2.
 • XPS parels (het beste middel, EPS+) kosten ongeveer €17 euro per m2.

Deze prijzen gelden inclusief BTW/TVA en inclusief arbeidsloon.

Kosten per isolatiemateriaal natuurlijk

 • Vlas (daken, plafonds, vloeren, muren) €14 euro per m2 bij 12 cm dikte.
 • Katoen (binnenmuur, vloer, dak) €11,50 euro per m2 bij 100 mm dikte.
 • Houtvezel (daken, vloeren, muren) €20 euro per m2.
 • Hennep (daken, muren, plafonds, vloeren) €17,50 euro bij 100 mm dikte.
 • Schapenwol (daken, vloeren, plafonds, binnenmuren, gevels) €1 euro per kilo, €20 euro per m2.
 • Papiervlokken (muren, daken, vloeren) €1,20 euro per kilo.
 • Kurk (muren, vloeren, plafonds, daken) €30 euro per m2.

Deze prijzen gelden inclusief BTW/TVA en inclusief arbeidsloon.

Verwijderen oude isolatie

UF schuim, de voorloper van aminotherm, had nog niet zo’n lange levensduur als de huidige isolatiematerialen. Ook werd het vaak niet goed toegepast. Hierdoor moeten tegenwoordig veel huizen die UF als isolatie hebben, hun UF laten vervangen. Dit kan alleen door eerst het oude, vaak verpoederde, UF uit de spouw te zuigen. De kosten hiervoor liggen aan de staat van het UF, de bereikbaarheid van uw gevel en het oppervalk van uw gevel. Gemiddeld dient u rekening te houden met €22 euro tot €30 euro per m2. Hierbij zit ook het afvoeren van het verwijderde materiaal.

Kosten spouwisolatie
Spouwmuurisolatie wordt gezien als één van de meest succesvolle en ook gemakkelijke manieren om je muren te laten isoleren. Als jouw woning tussen 1920 en 1975 is gebouwd dan is de kans groot dat deze een lege spouw bevat. Dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuren die voorheen werd gebruikt om doorslaand vocht tegen te gaan en ventilatie te bevorderen. Tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen al met een geïsoleerde spouw opgeleverd. Hier kun je lezen hoeveel je gemiddeld betaalt voor het uitvoeren van deze werkzaamheden.

1. Wat is de staat van de dakgoten
Je dakgoten en de rand van je dak beschermen de spouw tegen de regen en andere neerslag. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je isolatiemateriaal nat wordt, dit kan de werking ongedaan maken en voor vochtproblemen zorgen in je muren. Controleer je dak en je dakgoten dus goed voordat je de werkzaamheden laat uitvoeren en laat deze eventueel renoveren of vervangen.

2. Hoe goed is je woning geventileerd?
Nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd zal de warmte in je woning beter bewaard blijven, maar alle gaten en spleten die voorheen voor tocht en trek zorgden zijn ook gedicht. Dat betekent dat de lucht in je woning veel minder goed kan worden ververst. Dit kan leiden tot problemen met condensatie en een gebrek aan zuurstof binnenshuis. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je woning van binnen goed geventileerd wordt. Dit kan door middel van roosters of door de ramen regelmatig open te zetten, maar dit maakt de isolatie enigszins ongedaan. Een mechanisch ventilatiesysteem kan dan een uitkomst bieden.

3. Heb je vochtproblemen in je muren?
Als jij last hebt van doorslaand vocht, dan kun je dit door middel van spouwisolatie oplossen. Het is wel belangrijk dat je dan het juiste isolatiemateriaal kiest en PUR-schuim is hiervoor ideaal. Dit is vochtafstotend, het zet uit dus het dicht alle gaten en scheuren in je muur en het is één van de materialen met de beste isolatiewaarde. Geef van tevoren aan bij je isolatiebedrijf dat je deze vochtproblemen hebt. Zij zullen dan je situatie bekijken en je adviseren over de mogelijkheden.