Het is niet verstandig uw spouwmuur zelf te isoleren. Als een isolatie verkeerd wordt toegepast, zijn de gevolgen veel nadeliger dan wanneer u uw spouwmuur niet isoleert. Daarbij is het moeilijk te bepalen welk isolatiemateriaal het beste is voor uw woning. Dit ligt aan de spouwbreedte, de ligging van uw woningen en de conditie van uw stenen en voegen.

Wanneer wel zelf kopen

Als u niet uw spouwmuur isoleert, maar wel de binnenkant van uw muur (muurisolatie/wandisolatie) kunt u het materiaal daarvoor wel zelf kopen. Deze isolatieplaten heten voorzetwanden. U kunt hiervoor ook een uitvoerder apart inhuren. Daarnaast kan het voorkomen dat u zelf uw buitenmuur opbouwt (of laat opbouwen) na bijvoorbeeld een verbouwing. Het isolatiemateriaal wordt dan niet in een bestaande spouw gespoten, maar tegen de eerste muur geplaatst en vastgemaakt aan de spouwankers. Vervolgens wordt de buitenmuur geplaatst. Dit is ook een situatie waarin u uw eigen materiaal kunt kopen en (laten) plaatsen.

Soort materiaal buitenmuur

Als uw buitenmuur nog geplaatst moet worden, kunt u over het algemeen kiezen uit 3 soorten isolatiemateriaal, te weten glas- of steenwol platen, EPS platen en pir platen. Pir is een sterkere versie van pur. Het heeft een hogere drukbestendigheid, is brandveiliger en isoleert beter. Let er bij het plaatsen goed op dat u de isolatie ook aan de spouwankers vastmaakt.

Soort materiaal binnenmuur

Voorzetwanden zijn meestal gipswanden met een dampwerende folie die naar de binnenkant moet worden geplaatst. Tussen de gipsplaten en de muur kunt u nog een warmte reflecterende folie plaatsen. De gipswanden bevestigt u aan een geraamte van hout dat u tegen de muur plaatst. Eventueel kunt u nog glaswol tussen de houten constructie aanbrengen. Let u er wel op dat er nog damp uit uw woning moet kunnen ontsnappen.