Isolatiekorrels zijn EPS of XPS parels. De afkortingen EPS en XPS zijn geen merknaam, maar de naam van de grondstof en het productieproces. EPS betekent Expanded PolyStyrene, of te wel geëxpandeerd polystyreen. De grondstof voor EPS is aardolie en het productieproces zorgt voor de eigenschappen van EPS.

XPS betekent geëxtrudeerde PolyStyreen. Dit productieproces is anders dan EPS, waardoor de kwaliteit van het product verschilt. In het geval van XPS is de kwaliteit beter dan dat van EPS. De eigenschappen zijn niet anders, ze zijn slechts versterkt. XPS heeft een hogere druksterkte en is nog beter bestand tegen vocht door de gesloten celstructuur. EPS en XPS parels zijn verkrijgbaar van verschillende merken en hebben daarom soms een andere naam.

EPS en XPS parels

De parels zijn in hoge mate waterafstotend en zelf ongevoelig voor de invloed van vocht. Het voordeel hiervan is dat er dus ook geen schimmel en rotting kunnen ontstaan in je spouwmuur. De parels zijn bovendien damp-open, wat een groot voordeel bij spouwmuurisolatie is door de mogelijkheid van natuurlijke ventilatie. Daarnaast hebben ze een zeer hoge warmte isolatiewaarde.

Onderhoud

De parels zijn volledig onderhoudsvrij. Doordat er al meer dan 40 jaar met EPS wordt gewerkt, weet men inmiddels dat het materiaal zijn isolatie waarde 100% behoudt en dat de drukvastheid blijvend is. Daarbij veranderen de parels ook niet van vorm. Het isolatiemateriaal zal dus niet inzakken.

Milieubelasting

Ondanks dat de grondstof van EPS en XPS parels aardolie is, is er nauwelijks belasting voor het milieu. De parels zijn volledig recyclebaar waardoor ze geen afval opleveren zoals plastic en ze worden gemaakt van een restproduct dat daardoor niet als afval opgegeven hoeft te worden. De parels zijn geluiddempend, maar niet de beste geluidsisolator. Ook zijn EPS en XPS parels brandveilig.