Als de vochtwerende kwaliteit van uw stenen gevel achteruit is gegaan, ondervindt uw gevel veel last van vocht. Met name in de winter als er veel neerslag valt die opgezogen wordt door uw poreuze muur en daarna gaat het vriezen, kunnen er scheuren ontstaan in uw gevel. Dit voorkomt u door uw gevel vocht afstotend te maken door middel van impregneren.

Uitvoering

Een gevel impregneren heeft alleen maar nut als uw gevel schoon is, anders dringt het impregneermiddel niet door in uw stenen. U zult uw gevel dus eerst moeten laten reinigen. Besparen op de reiniging van uw gevel is geld weggooien als u uw gevel laat impregneren. Helaas is dit dus iets dat u zult moeten laten doen. Na het reinigen van uw gevel, wordt het vloeibare impregneermiddel door een lage drukspuit op uw stenen aangebracht. Als uw stenen van een erg slechte kwaliteit, dus heel poreus zijn, wordt geen vloeibaar middel aangebracht, maar een impregneer crème. Dit is meer werk, dus kost u meer arbeidsloon, maar de crème dringt dieper in de stenen en zal dus een betere werking hebben. Ook gevels waarin veel ramen zitten worden behandeld met een crème.

Middel

De impregneermiddelen zijn tegenwoordig allemaal op waterbasis. Behalve het waterafstotend maken van uw gevel, wordt ook een product toegevoegd dat uw gevel brandvertragend maakt. Daarnaast wordt een schimmelwerende eigenschap aan het middel meegegeven. Uw muur is nu beter bestand tegen de werking van vorst en heeft minder schoonmaakonderhoud nodig.

Kosten

De kosten van het reinigen van uw gevel starten bij €5 euro per m2, afhankelijk van de verontreiniging. De kosten van het impregneren beginnen bij €6 euro per m2, afhankelijk van de kwaliteit van uw stenen. Het is verstandig om voor het impregneren de waterafvoer van uw dak na te kijken op lekken.