Glaswol is een minerale (silicaat) wol, gemaakt van vezels van glas in combinatie met zand. Doordat het is opgebouwd uit vezels, houdt het lucht vast. Lucht is een goede isolator, met name stilstaande lucht. Bij de isolatie van de spouw wordt het niet in de vorm van matten of dekens geplaatst, maar ingeblazen. Het heet dan inblaaswol. Glaswol is niet hetzelfde als steenwol. Dit laatste wordt gemaakt van steenvezels. Glaswol heeft als extra waarde ook een geluiddempend effect en is brandwerend.

Isolatiewaarde

Glaswol komt in twee isolatiewaarden: HR+ en HR++. De HR+ variant wordt het meest gebruikt. HR++ isoleert beter, maar is ook duurder, al is het prijsverschil in vergelijking met de betere werking heel redelijk. Het enige verschil zit in de isolatiewaarde. De kwaliteiten zoals het bestand zijn tegen rot, ongedierte en waterongevoeligheid zijn bij allebei hetzelfde. Glaswol is damp-open, dat wil zeggen dat opgebouwd vocht in de spouwmuur via de buitenmuur kan ontsnappen. Dit kan echter alleen als de buitenmuur niet geverfd is. Met een verflaag kan het vocht niet ontsnappen naar buiten en zal het via de binnenmuur de woning in komen en schimmelplekken gaan vormen.

Na plaatsing

Doordat glaswol in de muur wordt gespoten, zul je merken dat er veel vezels vrijkomen en door de lucht dwarrelen. Dit zorgt voor geïrriteerde ogen, huid en luchtwegen die kunnen gaan ontsteken. Je dient dan ook altijd de ramen, deuren en ventilatieroosters dicht te doen tijdens het plaatsen. Na het inbrengen wordt goed ventileren en stofzuigen aanbevolen. De uitvoerders dragen ook altijd beschermende kleding.

De prijs van glaswol

De prijs is afhankelijk van de dikte van de muren en kun je rekenen op een prijs van ongeveer €12 euro tot €18 euro per m2, afhankelijk van de kwaliteit van het wol. Deze prijs is inclusief BTW en arbeidsloon bij een normale bereikbaarheid van de gevel.