Glaswol is een minerale (silicaat) wol, gemaakt van vezels van glas in combinatie met zand. Doordat het is opgebouwd uit vezels, houdt het lucht vast. Lucht is een goede isolator, met name stilstaande lucht. Bij de isolatie van uw spouw wordt het niet in de vorm van matten of dekens geplaatst, maar ingeblazen. Het heeft dan inblaaswol. Glaswol is niet hetzelfde als steenwol. Dit laatste wordt gemaakt van steenvezels. Glaswol heeft als extra waarde ook een geluiddempend effect en is brandwerend.

Isolatiewaarde

Glaswol heeft 2 isolatie waarden HR+ en HR++. De HR+ wordt het meest gebruikt. HR++ isoleert beter, maar is ook duurder, al is het prijsverschil in vergelijking met de betere werking heel redelijk. Het enige verschil zit in de isolatiewaarde. De kwaliteiten als het bestand zijn tegen rot, ongedierte en waterongevoeligheid zijn bij allebei hetzelfde. Glaswol is damp-open, dat wil zeggen dat opgebouwd vocht in uw spouwmuur via de buitenmuur uitdampt. Dit kan echter alleen als uw buitenmuur niet geverfd is. Met een verflaag kan het vocht niet ontsnappen naar buiten en zal het via uw binnenmuur de woning in komen en schimmelplekken vormen.

Na plaatsing

Doordat glaswol in uw muur wordt gespoten, zult u merken dat er veel vezels vrijkomen en door de lucht dwarrelen. Dit zorgt voor geïrriteerde ogen, -huid en -luchtwegen die kunnen gaan ontsteken. U dient dan ook altijd uw ramen, deuren en ventilatieroosters dicht te doen tijdens het plaatsen. Na het inbrengen wordt goed ventileren en stofzuigen aanbevolen. De uitvoerders dragen ook altijd beschermende kleding.

De prijs van glaswol

Natuurlijk afhankelijk van de dikte van uw muren kunt u rekenen op een prijs van ongeveer €12 euro tot €18 euro per m2, afhankelijk van de kwaliteit van de glaswol. Deze prijs is inclusief BTW/TVA en arbeidsloon bij een normale bereikbaarheid van uw gevel.