Het isoleren van de gevel is hetzelfde als het isoleren van de muur. Er zijn 3 manieren om de gevel te isoleren:

  • het laten isoleren van de spouw
  • het impregneren van de buitenmuur (buitengevelisolatie)
  • het isoleren van de muur aan de binnenkant van de woning

Gevelisolatie levert altijd een hoog rendement op, dus een forse kostenbesparing, mits het goed is uitgevoerd.

> Spouwisolatie

De isolatie van de spouw is het makkelijkst uit te voeren en levert het hoogste rendement van de 3 op. De gemiddelde terugverdientijd is 4 jaar. Dit is gezien de lange levensduur van spouwisolatie een prima investering waarop je jaarlijks veel terugverdient. Let er bij spouwisolatie op dat je de binnenmuren van de spouw goed laat nakijken op bouwpuin en cementbaarden. Het niet goed schoon zijn van de spouw geeft allerlei problemen die erger zijn dan een spouw zonder isolatie.

> Impregneren

Als je geen spouw hebt of deze niet kan isoleren, dan kun je ervoor kiezen de gevel te impregneren. De gevel zal daarna geen water meer doorlaten, waardoor je je doel enigszins bereikt. Impregneren helpt alleen bij vocht dat van buitenaf komt, dus niet bij vocht uit de grond. De delen van de gevel die uit hout bestaan kunnen ook geïmpregneerd worden. Je kunt een gecombineerd impregneermiddel gebruiken tegen vocht en schimmel. Impregneren kost gemiddeld €6 euro euro per m2.

Buitengevelisolatie is daarnaast ook mogelijk, maar is gelijk ook het duurste alternatief. Je kunt denken aan ongeveer €145 euro per m2, want in dit geval wordt er niet alleen isolatie geplaatst maar krijg je buitengevel ook een complete make-over.

> Isoleren kamermuur

Het isoleren vanuit de binnenkant van je woning is een laatste alternatief. Het heeft het voordeel dat het warmte binnenhoudt, maar het nadeel dat het echt naadloos moet worden uitgevoerd én dat het moet overlopen op andere geïsoleerde delen van je woning, zoals het plafond en de vloer. Als dit niet gebeurt ontstaan er koudebruggen of condensneerslag achter de isolatieplaten en tussen de muur of de eventuele spouw dat niet geïsoleerd kan worden.