EPS parels zijn parels (of bolletjes) die los of in een plaat gebruikt worden. Eén plaat van 1 m3 bestaat uit plus minus 10.000.000 parels. Iedere parel bestaat uit 3000 cellen, gevuld met gas. EPS en zijn grote broer XPS zijn extreem goed tegen druk bestand en zijn goede warmte isolatoren, ongevoelig voor vocht. Voor het vullen van een spouw worden losse parels gebruikt. Door de 100% recyclebaarheid van het materiaal is EPS goed voor het milieu. Het wordt inmiddels meer dan 40 jaar toegepast op allerlei manieren, waardoor aangetoond is dat EPS nauwelijks onderhevig is aan slijtage van vorm en werking.

Inbrenging

Een spouw moet minimaal 3 cm dik zijn om EPS te kunnen gebruiken. De parels worden ingespoten onder hoge druk met toevoeging van lijm. Dit geeft de EPS parels een compacte vorm en voorkomt inzakking. Bij gebruik voor de spouw wordt meestal grafiet toegevoegd aan de parels. Grafiet heeft een reflecterende werking waardoor de binnenwarmte teruggekaatst wordt. Dit komt bovenop de toch al goed isolerende werking van EPS.

Voordelen

De grote voordelen van het gebruik van EPS parels voor spouwvulling zijn het goede warmte isolerende vermogen en de ongevoeligheid voor vocht en daardoor schimmels en bacteriën. Een bijzonder voordeel dat bijna geen chemische isolatoren hebben, is dat EPS een dampend vermogen heeft. Vocht dat in de spouw zit kan dus weer via de buitenmuur weg gedampt worden en zal zich dus niet naar de binnenmuren van de woning verplaatsen.

Prijs van EPS parels

De prijs van de parels is afhankelijk van het merk en varieert van €14 euro per m2 tot €25 euro per m2. Dit verschil wordt ook bepaald door de bereikbaarheid van uw gevel en de dikte van de spouw. Sommige merken hebben een hogere dichtheid dan andere merken of een andere passende vorm dat ze net iets beter maakt.