Er bestaat geen beste spouwmuurisolatie, het is namelijk erg afhankelijk van uw muur wat betreft de steensoort, de hoogte en de dikte, maar ook van de ligging van uw huis en of u een vrijstaand huis heeft, een appartement, een hoekhuis of een rijtjeshuis. Doordat het kiezen van het juiste materiaal zo afhankelijk van iedere situatie is, kan alleen een aannemer u het juiste antwoord geven. De prijzen van spouwmuurisolatie variëren van €12 euro tot €25 euro per m2, het juiste advies is dus van belang. Er zijn 2 regels te geven, is uw huis hoger dan 12,5 meter, dan is het enige materiaal dat kan worden gebruikt pur. Bij een dunne spouw van 2 cm zijn EPS-, of XPS parels de beste oplossing.

Soorten isolatiemateriaal

De meest gebruikte soorten isolatiemateriaal zijn pur, glasvezelvlokken, EPS- of XPS parels en aminotherm, ieder met hun eigen isolatiewaarde en geluiddempende factor, maar ook vorm. Glaswol is een vezel, EPS- en XPS parels zijn bolletjes en pur en aminotherm zijn schuim. De 3 meest gebruikte isolatie materialen zijn glaswol, pur en EPS- en XPS parels.

Voorzetwanden

Als de spouw niet geïsoleerd kan worden, kunt u vanuit de binnenmuur isoleren door voorzetwanden. Deze voorzetwanden moeten voorzien zijn van een dampremmende laag aan de kamerkant. Daarbij moet de isolatie zonder breuk doorlopen naar de vloerisolatie en plafondisolatie om koudebruggen te voorkomen. Ook voorkomt u hierbij condensatie aan de binnenzijde van uw spouwmuur met als gevolg vochtophoping, waardoor materiaal rot en schimmel ontstaan.

Buitenbeplating

Een andere manier van muurisolatie als een spouwmuur niet geïsoleerd kan worden, is het beplaten van uw buitenmuur. Hierbij worden platen met een isolerende werking op de buitenkant van uw woning aangebracht. Daarna worden de platen afgewerkt met stuc, pleister of steen, afhankelijk van bijvoorbeeld het straatbeeld.