Er bestaat geen beste spouwmuurisolatie, het is namelijk erg afhankelijk van je muur wat betreft de steensoort, de hoogte en de dikte. Ook de ligging van je huis en of je een vrijstaand huis hebt, een appartement, een hoekhuis of een rijtjeshuis zijn bepalend. Doordat het kiezen van het juiste materiaal zo afhankelijk van de situatie is, kan alleen een isolatiebedrijf je het juiste antwoord geven.

De prijzen van spouwmuurisolatie variëren van €12 euro tot €25 euro per m2, het juiste advies is dus van belang. Wel kunnen de volgende 2 punten genoemd worden: is je huis hoger dan 12,5 meter, dan is het enige materiaal dat kan worden gebruikt PUR. Bij een dunne spouw van 2 cm zijn EPS of XPS parels de beste oplossing.

Soorten isolatiemateriaal

De meest gebruikte soorten isolatiemateriaal zijn PUR, glasvezelvlokken, EPS- of XPS parels en aminotherm, ieder met hun eigen isolatiewaarde en geluiddempende factor, maar ook vorm. Glaswol is een vezel, EPS en XPS parels zijn bolletjes en PUR en aminotherm zijn schuim.

Voorzetwanden

Als de spouw niet geïsoleerd kan worden, kun je vanuit de binnenmuur isoleren dankzij voorzetwanden. Deze voorzetwanden moeten voorzien zijn van een dampremmende laag aan de kamerkant. Daarbij moet de isolatie zonder breuk doorlopen naar de vloerisolatie en plafondisolatie om koudebruggen te voorkomen. Ook voorkom je hierbij condensatie aan de binnenzijde van je spouwmuur met als gevolg vochtophoping, waardoor materiaal rot en schimmel ontstaan.

Buitenbeplating

Een andere manier van muurisolatie als de spouwmuur niet geïsoleerd kan worden, is het beplaten van de buitenmuur. Hierbij worden platen met een isolerende werking op de buitenkant van je woning aangebracht. Daarna worden de platen afgewerkt met stuc, pleister of steen, afhankelijk van bijvoorbeeld het straatbeeld.