Het isoleren van een bestaande spouw waar nog nooit isolatie aan is toegevoegd heet na-isoleren. Als er eerst oude isolatie weg moet worden gehaald, heet het her-isoleren. Het na-isoleren van een spouw is makkelijk te realiseren, zelfs als een gevel niet goed bereikbaar is. Het kiezen van het beste isolatiemateriaal is moeilijker en iets dat het isolatiebedrijf voor je uitzoekt. Het ligt aan de ligging van de muur, de breedte van de spouw, de voeg van de stenen, maar ook aan de conditie van de binnenkant van de spouwmuren.
Na-isoleren
Het isolatiebedrijf maakt in de voegen van het metselwerk van de buitenmuur kleine gaatjes. De gaatjes moeten minimaal 16 mm zijn wil er isolatiemateriaal ingespoten of ingeblazen worden. In de gaatjes komt een mondstuk dat de isolator naar binnenbrengt. Als de spouw gevuld is, worden de gaatjes weer gedicht. Het na-isoleren van de spouw duurt maar 1 dag en je hebt er geen troep van binnenshuis. Bij het gebruik van PUR moet je je woning 2 uur goed laten luchten. Dit wordt ook aanbevolen bij het gebruik van glaswol, maar hierbij is het geen officiƫle richtlijn.
Soorten materialen
De meest gebruikte isolatiematerialen zijn
- glaswolvlokken
- PUR
- aminotherm
- EPS of XPS parels
Als je kiest voor natuurlijk isolatiemateriaal heb je de keuze uit:
- papiervlokken
- leem
- houtvezel
- katoen
- hennep
- schapenwol
- vlas
Alle natuurlijke isolatiematerialen zijn per definitie damp-open, wat wil zeggen dat ze vocht opnemen en via de buitenmuur weer vrij laten. Van de niet natuurlijke isolatiematerialen is het verstandig de damp-openheid na te vragen. Hiermee voorkom je namelijk vochtproblemen in je huis als er niet goed geventileerd wordt, met alle bijkomende gezondheidsrisico’s tot gevolg.