Het isoleren van een bestaande spouw waar nog nooit isolatie aan is toegevoegd heet na-isoleren. Als er eerst oude isolatie weg moet worden gehaald, heet het her-isoleren. Het na-isoleren van een spouw is makkelijk te realiseren, zelfs als een gevel niet goed bereikbaar is. Het kiezen van het beste isolatiemateriaal is moeilijker en iets dat uw uitvoerder voor u uitzoekt. Het ligt aan de ligging van de muur, de breedte van de spouw, de voeg van de stenen, maar ook aan de conditie van de binnenkant van de spouwmuren. Bijvoorbeeld ligt er veel bouwpuin en is het cement netjes afgewerkt.

Na-isoleren

De uitvoerder maakt in de voegen van het metselwerk van uw buitenmuur kleine gaatjes. De gaatjes moeten minimaal 16 mm kunnen zijn wil er isolatiemateriaal ingespoten of -geblazen kunnen worden. In de gaatjes komt een mondstuk dat de isolator naar binnenbrengt. Als de spouw gevuld is, worden de gaatjes weer gedicht. Het na-isoleren van uw spouw duurt maar 1 dag en u heeft er geen troep van binnenshuis. Bij het gebruik van pur moet u uw woning 2 uur goed doorluchten. Dit wordt ook aanbevolen bij het gebruik van glaswol, maar hierbij is het geen officiƫle richtlijn.

Soorten materialen

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswolvlokken, pur, aminotherm en EPS- of XPS parels. Als u kiest voor natuurlijk isolatiemateriaal heeft u de keuze uit papiervlokken, leem, houtvezel, katoen, hennep, schapenwol en vlas. Al de natuurlijke isolatiematerialen zijn per definitie damp-open, wat wil zeggen dat ze vocht opnemen en via de buitenmuur weer vrij laten. Van de niet natuurlijke isolatiematerialen is het verstandig de damp-openheid na te vragen. Hiermee voorkomt u vochtproblemen in uw huis als er niet goed geventileerd wordt, met alle bijkomende gezondheidsrisico’s tot gevolg.