Asbest in de bouw is pas verboden sinds 1 juli 1993. In de jaren ’70 en ’80 werd asbest veel toegepast in de bouw. De kans is dus best aanwezig dat er in uw huis asbest is gebruikt. Dit hoeft niet direct een gevaar op te leveren en het hoeft ook niet direct verwijderd te worden. Asbest is vooral gevaarlijk geweest voor de mensen die ermee werkten. Tijdens het toepassen van materiaal waar asbest in verwerkt zat, kwamen er vezels vrij die werden ingeademd.

Wanneer niet verwijderen?

Als er asbest in een vaste vorm, dus in vast materiaal zit, is er niet veel aan de hand. Dit asbest heet hechtgebonden asbest en u kunt het gewoon laten zitten. Vind u dat niet prettig, dan kunt u het verwijderen zonder dat het materiaal bij verwijdering aangetast wordt, het mag dus niet kapot gaan. U kunt dan vrijkomende asbest deeltjes inademen. Houdt u er rekening mee dat het zelf verwijderen van asbest vaak gevaarlijker is dan het laten zitten van het materiaal.

Wanneer wel verwijderen

Losgebonden asbest, dus asbestvezels die niet vast zitten in een materiaal, moeten verwijderd worden. U mag dit niet zelf doen. Losgebonden asbest zit bijvoorbeeld in bouwpuin in uw spouw. Als u uw buitenmuur afbreekt, kan dit vrijkomen. Voordat u dus aan de slag gaat, dient u een asbest test te laten uitvoeren. Deze test kost gemiddeld €35 euro. Uw uitvoerder van de spouwisolatie zal vaak zelf het bouwvuil testen op asbest.

Bijkomende kosten

Het is goed om er voor ondertekening van de offerte op te letten of er geen extra kosten worden berekend voor het verwijderen van asbest. Bespreek dit goed zodat u later niet voor verassingen komt te staan. Het verwijderen van asbest moet volgens een specifieke handelwijze en is daardoor een grote bijkomende kostenpost.