Asbest in de bouw is pas verboden sinds 1 juli 1993. In de jaren ’70 en ’80 werd asbest veel toegepast en is de kans dus aanwezig dat er in je huis asbest is gebruikt. Dit hoeft niet direct een gevaar op te leveren en het hoeft ook niet direct verwijderd te worden. Asbest is vooral gevaarlijk geweest voor de mensen die ermee werkten.
Wanneer niet verwijderen?
Als er asbest in een vaste vorm, dus in vast materiaal zit, is er niet veel aan de hand. Dit asbest heet hechtgebonden asbest en kun je gewoon laten zitten. Vind je dat niet prettig, dan kun je het verwijderen zonder dat het materiaal aangetast wordt. Het mag dus niet kapot gaan want dan kun je de vrijkomende deeltjes inademen. Houd er rekening mee dat het zelf verwijderen van asbest vaak gevaarlijker is dan het laten zitten van het materiaal.
Wanneer wel verwijderen
Losgebonden asbest, dus asbestvezels die niet vast zitten in een materiaal, moeten verwijderd worden. Je mag dit niet zelf doen. Losgebonden asbest zit bijvoorbeeld in bouwpuin in de spouw. Als je de buitenmuur afbreekt, kan dit vrijkomen. Voordat je dus aan de slag gaat, dien je een asbesttest te laten uitvoeren. Deze test kost gemiddeld €35 euro. De uitvoerder van de spouwisolatie zal vaak zelf het bouwvuil testen op asbest als je woning voor 1993 gebouwd is.
Bijkomende kosten
Het is goed om voor ondertekening van de offerte er op te letten of er extra kosten worden berekend voor het verwijderen van asbest. Zo ja, laat dan het precieze bedrag opnemen in de offerte. Bespreek dit goed zodat je later niet voor verassingen komt te staan. Het verwijderen van asbest moet volgens een specifieke handelwijze en is daardoor een grote bijkomende kostenpost.