Afval in de spouw moet altijd verwijderd worden voordat je spouwisolatie laat aanbrengen. Afval zorgt namelijk voor onderbreking van de isolatie met alle gevolgen van dien. Afval kun je in kaart brengen door het bekijken van de spouw met een cameraatje dat via de voeg wordt binnengebracht.
Bouwvuil
Bouwvuil is afval dat tijdens de bouw of tijdens een verbouwing in de spouw terecht is gekomen. Dit kan klein puin zijn, of grote brokken steen of hout. Het moet er allemaal uit voordat je de spouwmuur isoleert. Het gaat meestal om klein bouwvuil dat onderaan de muur met een zuiger weggezogen kan worden. Mocht er bouwvuil liggen dat groot is, dan kan dat niet weg met een zuiger. Er worden dan gaten aan de onderkant van de muur gemaakt om het vuil eruit te halen.
Cementbaarden
Cementbaarden zijn cementophopingen aan de voegen van de binnenkant van de muur. Dit cement kan zijn gestapeld door druppelend cement dat is blijven hangen. Deze baarden kunnen (relatief) groot zijn en zelfs met de andere kant van de muur contact maken. Als de cementbaarden niet goed weggehaald worden, kun je geen spouwmuurisolatie aanbrengen.
Toch aanbrengen
Als de spouwisolatie toch wordt aangebracht, krijg je 100% last van koudebruggen. Een koudebrug is een onderbreking in de warmte-isolatie maar bij spouwisolatie ook een onderbreking in het afstoten van vocht. Het is dus iets dat je niet wilt. Er ontstaan zo aan de binnenmuren van je woning vochtophopingen die schimmel veroorzaken en materiaal rot. Daarbij kunnen de cementbaarden ook de buiten- en binnenmuur direct met elkaar verbinden, wat zorgt voor vochtplekken op de verbindingsplek. Daarbij gaat de energierekening veel minder naar beneden omdat je CV vaker en onregelmatiger moet aanslaan. Dat kost onnodig veel energie.