Afval in uw spouw moet altijd verwijderd worden voordat u spouwisolatie aanbrengt. Afval zorgt voor onderbreking van uw isolatie met alle gevolgen van dien. Afval in uw spouwmuur bestaat uit bouwafval of cementbaarden. Dit wordt in kaart gebracht door het bekijken van uw spouw met een cameraatje dat via de voeg wordt binnengebracht.

Bouwvuil

Bouwvuil is afval dat tijdens de bouw of tijdens een verbouwing in de spouw terecht is gekomen. Dit kan klein puin zijn, of grote brokken steen of hout. Het moet er allemaal uit voordat u uw spouwmuur isoleert. Het gaat meestal om klein bouwvuil dat onderaan uw muur met een zuiger weggezogen kan worden. Mocht er bouwvuil liggen dat groot is, dan kan dat niet weg met een zuiger. Er worden dan gaten aan de onderkant van uw muur gemaakt om het vuil eruit te halen.

Cementbaarden

Cementbaarden zijn cementophopingen aan de voegen van de binnenkant van de muur. Dit cement kan zijn gestapeld door druppelend cement dat is blijven hangen. Deze baarden kunnen (relatief) groot zijn en zelfs met de andere kant van de muur contact maken. Als de cementbaarden niet goed weggehaald worden, kunt u geen spouwmuurisolatie aanbrengen.

Toch aanbrengen

Als de spouwisolatie toch wordt aangebracht, krijgt u last van koudebruggen. Een koudebrug is een onderbreking in uw warmte isolatie maar bij spouwisolatie ook een onderbreking in het afstoten van vocht. Het is dus iets dat u niet wilt. Er ontstaan zo aan de binnenmuren van uw woning vochtophopingen die schimmel veroorzaken en materiaal rot. Daarbij kunnen de cementbaarden ook de buiten- en binnenmuur direct met elkaar verbinden, wat zorgt voor vochtplekken op de verbindingsplek. Daarbij gaat uw energierekening veel minder naar beneden omdat uw CV vaker en onregelmatiger moet aanslaan, wat veel energie kost.