Punten waar je aan moet denken voor de perfecte spouwmuurisolatie zijn de conditie van jouw buitenmuur en de binnenkant van de spouw. Ook de toestand van het dak heeft invloed, met name de waterafvoer daarvan. Het isolatiemateriaal dat je kiest dient damp-open te zijn.

 1. De conditie van de buitenmuur

  De stenen en voegen van jouw buitenmuur mogen niet te poreus zijn. Is dit toch het geval, dan is het verstandig om deze eerst te impregneren met een vochtafstotend middel. Deze middelen maken jouw muur tevens brandvertragend en schimmelwerend.

 2. De conditie van de binnenkant van de spouw

  De binnenmuren moeten goed schoon zijn. Dit betekent dat er geen bouwpuin op de bodem mag liggen en dat er geen cementbaarden aanwezig mogen zijn. Cementbaarden zijn slecht afgestreken ophopingen van cement door onzorgvuldig metselen. Hierdoor ontstaan koudebruggen in jouw isolatie en nog erger, er kan contact tussen de muren ontstaan zodat er alsnog vocht doorgegeven wordt naar binnen. Ook moet eventueel oud isolatiemateriaal verwijderd worden. Het is van belang jouw spouw met een camera aan de binnenkant te laten controleren voordat er zomaar isolatiemateriaal ingespoten wordt.

 3. Het dak

  Als de waterafvoer van jouw dak niet goed is, kan het zo zijn dat er regenwater in jouw spouw loopt. Dit kan opgenomen worden door de stenen van jouw muren, dus ook de binnenmuren. Doordat het vocht nergens heen kan, immers je spouw is geïsoleerd, ontstaan er vochtophopingen in de muur.

 4. Damp-open materiaal

  Als beste kies je voor damp-open isolatiemateriaal. Vocht uit je woning moet naar buiten kunnen om problemen te voorkomen. Dit kan alleen met damp-open materiaal, dat het vocht via je binnenmuur opneemt en aan de buitenmuur weer afstaat. Ook moet het vocht dat door de buitenmuur wordt opgenomen weg kunnen en niet worden opgeslagen in de stenen.