Punten waar u aan moet denken voor de perfecte spouwmuurisolatie zijn de conditie van uw buitenmuur en de binnenmuren van de spouw. Ook de toestand van het dak heeft invloed, met name de waterafvoer daarvan. Het isolatiemateriaal dat u kiest is het beste damp-open.

De conditie van uw buitenmuur

De stenen en voegen van uw buitenmuur mogen niet te poreus zijn. Is dit toch het geval, dan is het verstandig om eerst uw muur te impregneren met een vochtafstotend middel. Deze middelen maken uw muur tevens brandvertragend en schimmelwerend.

De conditie van uw binnenmuren

De binnenmuren moeten goed schoon zijn. Dit betekent dat er geen bouwpuin op de bodem mag liggen en dat er geen cementbaarden aanwezig mogen zijn. Cementbaarden zijn slecht afgestreken ophopingen van cement door onzorgvuldig metselen. Hierdoor ontstaan koudebruggen in uw isolatie en nog erger, er kan contact tussen de muren ontstaan zodat er alsnog vocht doorgegeven wordt naar binnen. Ook moet eventueel oud isolatiemateriaal verwijderd worden. Het is van belang uw spouw met een camera aan de binnenkant te laten controleren voordat er zomaar isolator ingespoten wordt.

Dak

Als de waterafvoer van uw dak niet goed is, kan het zo zijn dat er regenwater in uw spouw loopt. Dit kan opgenomen worden door de stenen van uw muren, dus ook uw binnenmuren. Doordat het vocht nergens heen kan, immers uw spouw is geïsoleerd, ontstaan er vochtophopingen in uw muur.

Damp-open materiaal

Als beste kiest u voor damp-open isolatiemateriaal. Vocht uit uw woning moet naar buiten kunnen om problemen te voorkomen. Dit kan alleen met damp-open materiaal, dat het vocht via uw binnenmuur opneemt en aan uw buitenmuur weer afstaat. Ook moet het vocht dat door uw buitenmuur wordt opgenomen weer weg kunnen en niet worden opgeslagen in de stenen.